Menu

2019/4

U bent hier

Blue Minds 2019/4 | Informatietechnologie

In een notendop

De heimelijke en niet-heimelijke zoeking in een informaticasysteem: wie kan wat? Hoe omarmen lokale politiezones de digitalisering binnen hun korps? Welke meerwaarde bieden “big data” en “intelligence” voor de politie?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2019/4, dat helemaal in het teken van informatietechnologie staat. Met bijdragen over o.a. de digitale bewijsvoering in strafzaken, digitalisering als onderdeel van het Nieuwe Werken en de elektronische handtekening vormt ook deze Blue Minds boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Artikel in de kijker

De digitale transformatie van de geïntegreerde politie staat momenteel in de steigers. Het gaat niet gewoon om "automatiseren" van wat we al doen of louter "paperless" werken. Het gaat erom met een nieuwe bril te kijken naar alle processen, wat we doen op het terrein en hoe we het politiewerk in het algemeen uitvoeren. Aline Duchateau, hoofdcommissaris bij de federale politie en directrice van de Politionele informatie en ICT-middelen, beschrijft hoe “Focus” en “i-Police” aan die digitale transformatie bijdragen.

De politie van de toekomst wordt vormgegeven door Focus en i-Police

Blue Minds 2019/4, dat is ook ...

Blue Lead | Digitale bewijsgaring: welkom in het tijdperk 3.0

De digitale bewijsgaring had nood aan een facelift. Het werd steeds lastiger om digitaal bewijs te verzamelen op basis van onderzoeksmethoden die teruggaan tot de wet van 28 november 2000. In die tijd kon men moeilijk anticiperen op de komst van het tijdperk waarin we nu leven: de informatiemaatschappij. In dit artikel gaan we dieper in op – al dan niet heimelijke – zoekingen in een informaticasysteem en de mogelijkheid om informaticagegevens in beslag te nemen.

Blue Talks | Hoe lokale politiezones stap voor stap digitaliseren

Ook de lokale politiezones hebben niet aan de zijlijn staan wachten tot de digitale trein passeert. Velen van hen zijn er al actief opgesprongen toen hij vertrok. Wij spraken met een aantal zones die alvast een nieuwe manier van werken hanteren binnen hun korps en vroegen hen wat de toekomst nog in petto heeft. Aan het woord zijn Jurgen De Landsheer en Antoon Du Pont van de politiezone Geraardsbergen-Lierde en Filip Devriendt en Bart Vandamme van de PZ Vlas.

Blue Trends | Technologie als katalysator voor kennis

Hoe lever je concreet een fundamentele bijdrage aan de evolutie van geïntegreerde politiezorg? Hoe blijf je de onmisbare externe partner in het beleidsproces? Hoe zorg je ervoor dat duizenden collega’s uit de Belgische politiewereld elke dag opnieuw kunnen rekenen op jouw expertise in leiderschap? ‘Kennis’ is het sleutelwoord. De politie is bij uitstek een kennisgestuurde organisatie en het is dan ook cruciaal om die kennis constant up-to-date te houden. Hiervoor laat de politie zich steeds meer ondersteunen door innovatieve, digitale oplossingen.

En verder ...

Blue Mind - Digitalisering geïntegreerde politie 2020
Blue Link - Korte berichten uit de politieactualiteit
Blue Snaps - Focus op FOCUS
CPL Minds - Bezoek Droneport
Blue Spirit - Voorbij de mythe van de digitale ondertekening

Blue Minds bestellen? Doe het hier!

Blue newsletter