Menu

2020/1

U bent hier

Blue Minds 2020/1 | Geweld tegen politie

In een notendop

Blue Minds 2020/1 | Geweld tegen politieHoe gaan politiemensen om met de geweldtoename in de maatschappij? Hoe kan absenteïsme ten gevolge van geweld beperkt worden? Wat omhelst het lik-op-stukbeleid van het Oost-Vlaamse parket in dossiers van geweld tegen politieambtenaren? Hoe verwerkt een korps extreem geweld tegen een van zijn leden? Op welke risico's moeten agenten voorbereid worden?  

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2020/1, dat focust op geweld tegen de politie. Interviews met Marc De Mesmaeker (commissaris-generaal van de federale politie), Kathleen Stinckens (voorzitter van het Comité P) en Christian Beaupère (korpschef van de politiezone van Luik) en bijdragen over o.a. het parket van Oost-Vlaanderen en de politiezone Brussel-West maken ook van deze Blue Minds boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Artikel in de kijker

Naar aanleiding van dit themanummer bracht Blue Minds Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, en Kathleen Stinckens, voorzitter van het Comité P, samen voor een gesprek. Beiden vinden geweld tegen politie erg verontrustend en zijn heel duidelijk: "Geweld mag geen part of the job zijn."

Geweld mag geen 'part of the job' zijn

Blue Minds 2020/1, dat is ook ...

Blue Talks | De politie in haar ziel geraakt  

Op 29 mei 2018 kwamen twee collega’s van het Luikse politiekorps om het leven; verschillende anderen raakten gewond. Op 9 september 2019 kreeg een andere inspecteur van datzelfde korps een kogel door het hoofd. Korpschef Christian Beaupère vertelt ons hoe zijn korps omgaat met deze trauma’s en de pijn.

Blue Line | Ondanks geweld ... Blijven we gemotiveerd!

Even voorstellen … De politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek/Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem) telt 867 medewerkers in dienst, idealiter 1010, die verantwoordelijk zijn voor 222.069 inwoners. Jaarlijks geeft de zone gevolg aan ongeveer 55.000 interventies en stelt zij om en bij de 850 personen ter beschikking van het Parket van de Procureur des Konings te Brussel.

Blue Trends | "Geweld tegen politie mogen we niet tolereren"

Het parket van Oost-Vlaanderen hanteert een nultolerantie in dossiers van geweld tegen politieambtenaren. Deze interne richtlijnen zitten vervat in een dienstnota van het parket Oost-Vlaanderen van 24 oktober 2018. Aan dergelijke feiten van geweld tegen gezagsdragers wordt steeds strafrechtelijk gevolg verleend. Een sepot om opportuniteitsredenen behoort niet tot de opties!

En verder ...

Blue Mind - De politie heeft het monopolie op het gebruik van geweld!?
Blue Link - Korte berichten uit de politieactualiteit
Blue Snaps - Luik: geweld tegen de politie
CPL Minds - CPL Awards 2019: dit zijn de laureaten!
Blue Spirit - People talking without speaking

Blue Minds bestellen? Doe het hier!

Blue newsletter