Menu

Blue Minds 2021/5

U bent hier

Blue Minds 2021/05 | De creatie van een digitaal politielandschap

In een notendop

Blue Minds 2021/5 | De creatie van een digitaal politielandschap

   
Welke innovatieve technologieën hebben het politielandschap voorgoed veranderd? Waarom is de elektronische handtekening zo’n belangrijke factor in de implementatie van het digitale strafdossier … en waarom was de realisatie ervan allesbehalve evident? Is dataretentie een noodzakelijke component voor de bewijsvoering of een ernstige inbreuk op de privacy? Waarom moeten politie en Justitie hard inzetten op informatiebeheer en moet er voorzichtig omgesprongen worden met Quickwin-IT?

De antwoorden op deze vragen leest u in Blue Minds 2021/05, dat focust op het digitale politielandschap. Bijdragen van o.a. Luc Cap (Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen) en Peter Coussement (Beleidscel van de minister van Justitie), Maarten Torfs (Lokale Politie Antwerpen), Thierry Van Dyck (DRI Federale Politie) en Ivan Verborgh (FOD Justitie), Juan Corriat (DSU Federale Politie) en Luc Vanderberken (Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest) maken van deze Blue Minds opnieuw boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Artikel in de kijker

De bewaring van gegevens die worden gegenereerd tijdens het gebruik van communicatiediensten, is een netelige kwestie geworden sinds het Europees Hof van Justitie zich hierover heeft gebogen. Dat gebeurde in naam van het recht op de privacy en de bescherming van de persoonsgegevens. In een boeiend opiniestuk buigt Mona Giacometti zich over de zoektocht naar een wankel evenwicht.

Communicatiegegevens bewaren: een zoektocht naar een wankel evenwicht

Blue Minds 2021/05, dat is ook ...

Blue Lead | Elektronische handtekening opent de weg naar digitaal strafdossier

De digitalisering van de politie en Justitie is niet langer toekomstmuziek. De implementatie van het digitale strafdossier staat al enige tijd hoog op de prioriteitenlijst van de politie en Justitie en de coronapandemie heeft bijkomende druk gezet. De elektronische handtekening vormt daarbij een belangrijke mijlpaal, maar de realisatie was allesbehalve evident. Luc Cap, gerechtelijk directeur bij de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, en Peter Coussement, substituut-procureur-generaal bij het parket van het Hof van Beroep in Gent, lichten dit verder toe.

Blue Talks | ‘1 + 1 = 3’: slim informatiebeheer bij politie en Justitie

In een verregaand gedigitaliseerde samenleving met een overvloed aan digitale technologieën, was optimaal informatiebeheer nog nooit zo belangrijk voor de politie en Justitie. Daarbij komt dat dankzij de democratisering van IT tools plots iedereen een app kan bouwen om data te verzamelen. IT-experten binnen de politie en Justitie waarschuwen voor de risico’s van Quickwin-IT en hameren op het belang van een need-to-share-strategie. Het realiseren van realtime informatie-uitwisseling tussen de politie en Justitie is volgens Maarten Torfs, directeur ICT van de Lokale Politie Antwerpen, Thierry Van Dyck, programmamanager bij DRI, en Ivan Verborgh, directeur ICT bij de FOD Justitie, de sleutel tot succes.

Blue Line | Dataretentie

Dataretentie is momenteel een hot topic, aangezien het Europees Hof van Justitie de verplichting voor telecombedrijven om communicatiegegevens te bewaren nietig heeft verklaard. Is dataretentie een noodzakelijke component voor de bewijsvoering of een ernstige inbreuk op de privacy? In deze bijdrage geeft Juan Corriat, hoofd van de National Technical & Tactical Support Unit (NTSU) van de Directie van de speciale eenheden van de Federale Politie, uitleg bij het (inter)nationale debat.

En verder...

Blue Mind - Op naar realtime informatieuitwisseling
Blue Link - Korte berichten uit de politieactualiteit
Blue Snaps - Het Mercurius-project
CPL Minds - De digitale transformatie van de Belgische politie
Blue Trends - District Team
CPL Minds - Moratorium 2020/ Webinar 'Ook politieleiders hebben last van coronastress ...'
Blue Spirit - Communicatiegegevens bewaren: een zoektocht naar een wankel evenwicht
Infografiek - Mercurius/Licence Driver Judicial (LDJ)

Blue Minds bestellen? Doe het hier!

Blue newsletter