Menu

Blue Minds 2022/02

U bent hier

Blue Minds 2022/02 | New Way of Protesting

In een notendop

Blue Minds 2022/02 | New Way of Protesting

Welke uitdagingen brengt het verschijnsel van 'New Way of Protesting' (NWoP) met zich mee voor het concept van het 'genegotieerd beheer van de openbare ruimte' (GBOR)? Welke rol vervult de administratieve overheid en wat is haar visie op NWoP? Hoe ziet een nieuwe politionele aanpak van NWoP eruit? Welke rol vervullen de sociale bewegingen en wat is hun impact op de protestvoering?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2022/02.

Bijdragen van o.a. Johan Teirlinck (eerste hoofdcommissaris o.r.) en Freya Oosterlinck (DAS Federale Politie), Daniel Van Calck (PZ Brussel Hoofdstad Elsene) en Charles Picqué (burgemeester van Sint-Gillis), Koen Van Overtveldt (CSD Brussel), Els Enhus (professor emeritus VUB), Thierry Gillis (AIG) en Johan De Volder (AIG) maken van deze Blue Minds brandend actueel en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Artikel in de kijker

Omwille van een aantal uit de hand gelopen gewelddadige manifestaties en de confrontatie met nieuwe atypische protestvormen, geduid onder de noemer ‘New Way of Protesting’ (NWoP), gaan er stemmen op om het concept van het ‘genegotieerd beheer van de openbare ruimte’ (GBOR) met de tijd mee te laten evolueren. Sommigen gaan echter verder en poneren expliciet dat deze liberale doctrine op de schop moet om plaats te ruimen voor een meer repressieve aanpak.

Doorstaat GBOR de toets met New Way of Protesting?

Blue Minds 2022/02, dat is ook ...

Blue Talks | Omgaan met de New Way of Protesting op het terrein

In een steeds veranderende maatschappij ontstaan nieuwe manieren van betogen. Als hoeders van de openbare orde zitten de burgemeesters hierbij op de eerste rij. Ze werken nauw samen met de politiediensten. Charles Picqué, burgemeester van een Brusselse gemeente, vertelt hoe hij die taak samen met zijn politiediensten vervult. We hebben zijn standpunten vergeleken met die van Daniel Van Calck, die verantwoordelijk is voor het strategisch evenementenbeheer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Blue Line | Naar een nieuwe politionele aanpak van de New Way of Protesting

De politiediensten worden steeds vaker geconfronteerd met een nieuwe manier van actievoeren, zoals de protestacties en betogingen van de gele hesjes en de Black Lives Matter-beweging. De groeiende diversificatie en complexiteit van dergelijke acties vereisen een nieuwe politionele aanpak. Daarbij mogen we de filosofie van het genegotieerd beheer van de openbare ruimte (GBOR) niet uit het oog verliezen. Alle facetten van het operationele beheer van gebeurtenissen zullen daarbij worden aangepast aan de nieuwe protestvormen, zoals de informatie-inwinning, de risicoanalyse, de capaciteitsinzet, politietechnieken en -tactieken, opleidingen en trainingen en de communicatie door gespecialiseerde teams. Uiteraard zal ook het principe “eenheid van beleid – eenheid van commando” een centrale rol spelen.

Blue Line | Een legitieme en democratische politie is wendbaar in een veranderlijke maatschappelijke context

Als onafhankelijk toezichtsorgaan draagt de Algemene Inspectie van de Federale Politie en van de Lokale Politie bij tot de optimalisering van de Geïntegreerde Politie. Thierry Gillis, Inspecteur-generaal, en Johan De Volder, adjunct-Inspecteur-generaal, reflecteren op maatschappelijke uitdagingen en de gevolgen die ze hebben voor het politiewerk, o.a. met hun visiedocumenten.

Blue Trends | Sociale bewegingen en genegotieerd beheer 2.0

Protest is de laatste jaren van karakter veranderd. Betogingen, samenscholingen en spontane acties leidden vaker tot allerlei vormen van geweld – denk bijvoorbeeld aan ernstige beschadigingen van de publieke ruimte, private gebouwen en politiemateriaal, of verwondingen bij de deelnemers en bij de politie. Wat ligt aan de basis van deze trend?

En verder...

Blue Mind - Genegotieerd beheer van de publieke ruimte 2.0!
Blue Link - Police bashing: het antwoord van de Henegouwse mandatarissen
CPL Minds - Food for Thought
Blue Spirit - New Way of Protesting: duo van EEI en OSINT, besprenkeld met GBOR, op een bedje van RTI en met een sausje van GDPR
Infografiek - Betogingen in Brussel 2018-2022

Leest u Blue Minds al?

Blue newsletter