BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Handhaving dierenwelzijn: steeds vaker essentieel onderdeel van de basispolitiezorg

De lokale politie verzorgt de basispolitiezorg, zodat leden van de interventie- en wijkdienst tijdens de reguliere werking steeds vaker met potentiële overtredingen inzake dierenwelzijn in aanraking komen, omdat veel mensen gevoeliger zijn voor dierenmishandeling- en verwaarlozing en sneller aangifte doen. Zijn de ‘Dierenwelzijnswet’ en de handhavingsmogelijkheden echter voldoende gekend bij het operationele personeel?

De wet van 14/08/1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren is beter gekend als de Dierenwelzijnswet. Op basis van deze wet kunnen politieambtenaren proces-verbaal opstellen, wanneer zij inbreuken vaststellen. Welke zijn de meest voorkomende overtredingen?

  • Dierenverwaarlozing: bvb. te krappe huisvesting, het niet of onvoldoende zorg bieden aan een dier, het dier lang in isolement plaatsen,…
  • Honden verkopen of houden en deze niet correct identificeren en/of registreren
  • Katten verkopen of weggeven zonder ze te steriliseren, identificeren en/of registreren
  • Meer dan twee nesten honden en/of katten per jaar kweken zonder erkenning

De politiemensen vervatten hun gedetailleerde vaststellingen in een proces-verbaal. In sommige gevallen kunnen zij de dieren ook administratief in beslag nemen, meer bepaald bij:

  • Een acuut gevaar voor de dieren
  • Ernstige vormen van verwaarlozing
  • Het niet eerbiedigen van eerder opgelegde maatregelen
  • Eigenaars die werden veroordeeld tot een verbod op het houden van dieren en toch volharden
  • Dieren die niet op de positieve lijst staan

De politieploeg neemt vervolgens contact op met een erkend opvangcentrum, zodat zij de in beslag genomen dieren, op kosten van de eigenaar, bij hen kunnen onderbrengen. De inspectiedienst Dierenwelzijn zal in veel gevallen voorwaarden opleggen aan de eigenaar. Hij dient deze dan eerst in te lossen vooraleer hij zijn dieren terugkrijgt. Bij schrijnende vormen van verwaarlozing wijst de inspectiedienst de dieren definitief toe aan het asiel. Enkel de inspectiedienst kan een bestemming geven aan de dieren die de politie op basis van de Dierenwelzijnswet in beslag neemt.

De verbalisanten maken hun origineel proces-verbaal over aan het parket en een afschrift aan de inspectiedienst Dierenwelzijn, maar ook aan de overtreder. De magistraat beslist dan om het dossier voor de rechtbank te brengen of het over te maken aan de Vlaamse dienst Dierenwelzijn met het oog op een administratieve boete.

De Dierenwelzijnswet biedt politiemensen een goede basis om het stijgend aantal oproepen inzake dierenverwaarlozing het hoofd te bieden. Ook de overheid heeft oor naar de grotere gevoeligheid voor deze materie bij het grote publiek: zij verhoogde op 01/01/2017 de administratieve minimumboete van 312 euro naar 460 euro voor particulieren en van 480 euro naar 640 voor professionelen.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...