Menu

Blue News

U bent hier

Studiedag - Juridische en maatschappelijke aspecten van zelfrijdende auto’s: waar staan we en wat brengt de toekomst?

Studiedag - Juridische en maatschappelijke aspecten van zelfrijdende auto’s: waar staan we en wat brengt de toekomst?

Het KU Leuven Centre for IT & IP (CiTiP) organiseert samen met het Centrum voor Verbintenissen- en Goederenrecht van de Universiteit Gent (CVGR) en Gandaius een studiedag naar aanleiding van het boek "Autonome motorvoertuigen", dat recent verscheen in druk en digitaal, in BlueConnect > Module Verkeer.

In "Autonome motorvoertuigen" werpen verschillende experten hun licht op uiteenlopende vraagstukken in verband met voertuigautonomie. Hoewel het gebruik van volledig ‘zelfrijdende wagens’ nog steeds toekomstmuziek is, werden motorvoertuigen de voorbije jaren met verschillende autonome systemen uitgerust. Deze toenemende autonomie van motorvoertuigen brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als het motorvoertuig een ongeval veroorzaakt? Welke keuzes dient het voertuig te maken als er zich een aanrijding dreigt voor te doen? Wat is de impact op de werkgelegenheid in de transportsector? Is een volledig autonoom motorvoertuig ooit mogelijk en/of wenselijk? Moet de verkeerswetgeving niet worden aangepast? Wat met de verzekeringen van motorvoertuigen? 

De studiedag van CiTiP, CVGR en Gandaius brengt sprekers samen die aan het boek hebben meegewerkt om verder te denken over deze en andere aspecten van voertuigautonomie. Net als "Autonome motorvoertuigen", richt deze studiedag zich tot een ruim doelpubliek dat, naast academici uit diverse domeinen, ook advocaten, rechters, beleidsmakers, bedrijven, organisaties in het middenveld, studenten en het bredere publiek met interesse in transport en autonome voertuigen in het bijzonder omvat.

U vindt alle informatie over deze studiedag hier, maar dit zijn de belangrijkste details:

Wanneer? 28 oktober 2021

Inschrijven? Voor 25 oktober via deze link

Waar? Online (meer info volgt later)

Deelnameprijs:

  • Deelname met boek: 80 €
  • Deelname zonder boek: 50 €
  • Deelname met boek als student/KU Leuven of UGent medewerkers: 40 €
  • Deelname zonder boek als student/spreker/KU Leuven of UGent medewerkers: gratis

Permanente Vorming:

OVB-Orde Vlaamse Balies - in aanvraag
IGO-Instituut voor Gerechtelijke Opleiding - in aanvraag

Blue newsletter