BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wat als Antwerpen getroffen wordt door een overstroming?

De CP-OPS (Commando Post Operaties) van de stad Antwerpen zal binnenkort een nieuw waarschuwingsprototype testen om te anticiperen op overstromingen en om de strategische besluitvorming door hulpdiensten en autoriteiten te vereenvoudigen. Via het PRECINCT-project en de oprichting van een platform waarop de Digital Twin- en Serious Games-technologieën worden samengebracht, wil Europa de weerbaarheid van de kritieke infrastructuren van de Europese steden verhogen door snelle waarschuwingssystemen te creëren.

Als ruggengraat van onze Europese steden, onze economieën en onze veiligheid worden kritieke infrastructuren (KI’s) steeds vaker geconfronteerd met een verscheidenheid aan dreigingen, zowel cyber- als fysieke, natuurlijke als hybride en intentionele als niet-intentionele. Deze kritieke infrastructuren staan echter niet los van elkaar, en zijn in toenemende mate van elkaar afhankelijk; wat er immers gebeurt bij de ene infrastructuur kan een impact hebben op wat er gebeurt bij de andere. Daarom is het van essentieel belang de dynamieken van die onderlinge afhankelijkheid te begrijpen om operationele maatregelen te kunnen nemen die de veiligheid en de weerbaarheid van de infrastructuren, en de operationalisering en duurzaamheid ervan waarborgen.

De stad Antwerpen vormt geen uitzondering op deze dreigingen en ook hier zijn de kritieke infrastructuren afhankelijk van elkaar. Daarom zal een reeks instrumenten worden ingezet om de zwakke plekken van de kritieke infrastructuren op te sporen, het responsniveau van de hulpdiensten (vertegenwoordigd door de CP-OPS) te beoordelen en de besluitvormingsprocessen te ondersteunen. De implementatie en ontwikkeling op Belgisch niveau wordt gecoördineerd door Vias institute met de cruciale steun van de politiezone Antwerpen, IMEC, de KU Leuven en Water-Link.

Heeft u een abonnement op het tijdschrift Blue Minds of de Module Basis? Dan kunt u nu al een uitgebreide bespreking van het PRECINCT-project lezen. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...