BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

ASTRID: de toekomst van communicatie voor hulp- en veiligheidsdiensten

ASTRID, de telecomoperator die al 25 jaar de communicatie tussen verschillende hulp- en veiligheidsdiensten in België regelt, staat op het punt een grote stap voorwaarts te zetten. Het vierde beheerscontract tussen de Staat en ASTRID is goedgekeurd, waardoor ASTRID kan beginnen met de ontwikkeling van een nieuw 4G/5G-radionetwerk. Dit innovatieve breedbandnetwerk zal grotere hoeveelheden data kunnen versturen naar en tussen hulpdiensten, wat cruciaal is bij noodsituaties.

Het nieuwe netwerk zal gebruik maken van een hybride oplossing, waarbij ASTRID de infrastructuur van commerciële telecomoperatoren zal benutten. Hierdoor kan het netwerk efficiënter worden uitgebreid zonder dat er aparte antennes en zendmasten gebouwd moeten worden. Desondanks blijft ASTRID volledige controle behouden over het 'brein' van het netwerk om zo de beveiliging, betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van alle communicatie te garanderen. Ook de twee types van meldkamers (101 en 112) krijgen een upgrade.

De overstap naar 4G/5G voor hulp- en veiligheidsdiensten is een internationale trend. België wil niet achterblijven en zorgt ervoor dat de communicatiemiddelen voor nationale hulp- en veiligheidsdiensten worden aangepast aan wat in de rest van Europa wordt gebruikt.

Het belang van robuuste communicatie werd onlangs nog duidelijk tijdens de overstromingen van 2021 in België. De systemen van ASTRID toonden toen hun algemene robuustheid. Back-up systemen traden in werking, mobiele antennes werden ingezet en noodstroomgeneratoren zorgden voor continuïteit van communicatie. Bij het nieuwe 5G-netwerk zal dezelfde robuustheid en continuïteit centraal blijven staan.

ASTRID blijft zich inzetten om optimale communicatie te bieden aan hulp- en veiligheidsdiensten. Met het nieuwe 5G-radionetwerk kunnen zij snel, veilig en betrouwbaar informatie uitwisselen, wat levens kan redden tijdens noodsituaties.

 

© Foto's: ASTRID en Marco Mertens

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...