BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Steeds vaker ongepast parkeergedrag in België

Steeds vaker is er ongepast parkeergedrag in ons land. Zo geeft 1 op de 4 Belgische bestuurders toe wel eens te parkeren op het fietspad. We zijn daarin de koploper in Europa. 1 op de 8 bestuurders parkeert zich soms op een parkeerplaats voor personen met een handicap. Dit hinderlijk parkeren brengt natuurlijk de personen in gevaar die deze plaatsen echt nodig hebben. Deze resultaten blijken uit een Europese Enquête van de Fondation Vinci Autoroutes over gevaarlijke en ongepaste gedragingen in het verkeer. De resultaten worden in België door Vias institute verspreid.

 

De Vinci Barometer is een online bevraging in 11 Europese landen. Telkens wordt een representatief staal van minstens 1000 weggebruikers bevraagd.

Ongepast gedrag

Alle ongepast parkeergedrag neemt toe

Op de vraag "Als je met de wagen rijdt, stop of parkeer je dan ooit op een fietspad ?”  geeft bijna 1 op de 4  Belgische bestuurders (24%) toe dit gedrag wel eens te stellen. Daarmee scoren we het slechtste van alle Europese landen. Europees ligt het gemiddelde op 18%. Het Belgische cijfer is ook een stijging ten opzichte van de bevraging vorig jaar (21%). Parkeren of stilstaan op het fietspad is een inbreuk van de tweede graad (116 euro) waarmee je niet alleen de fietsers hindert, maar ze ook in gevaar brengt.  

1 op de 8 Belgische bestuurders (13%) geeft aan zich ook af en toe te parkeren op een parkeerplaats voor personen met een handicap. Vorig jaar was dat 10%. Ook dat is natuurlijk ongepast gedrag en een inbreuk van de tweede graad. Deze parkeerplaatsen zijn breder zodat de betrokken personen veilig hun voertuig kunnen verlaten. Deze plaatsen onterecht innemen, kan hen dus ook in gevaar brengen als ze zich daardoor op een ‘gewone’ plaats moeten parkeren.

Als je rijdt, gebeurt het dat je volgende gedragingen stelt  (Belgische bestuurders) ?

 

2023

2022

Dubbel parkeren

26%

22%

Stilstaan of parkeren op een fietspad

24%

21%

Parkeren op een voorbehouden plaats voor elektrische wagens

13%

11%

Parkeren op een plaats voorbehouden voor mensen met een beperking

13%

10%

 

www.vias.be

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...