BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuwe editie 'Op weg naar een goed proces-verbaal' in BlueConnect

In een steeds veranderende wereld zijn er nog een aantal zekerheden. Eén daarvan is dat het proces-verbaal nog steeds een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste onderdeel, blijft van het strafdossier en dat dit hét visitekaartje is van de ambtenaar die het opstelt.

Bij het opsporen van misdaden, wanbedrijven of overtredingen hangt het succes van het onderzoek voor een groot deel af van de kwaliteit van de processen-verbaal. Het akteren van de klacht of aangifte, het neerschrijven van de onderzoekverrichtingen, het registreren van de bewijzen, het noteren van de vaststellingen, … stuk voor stuk belangrijk en essentieel om te komen tot een kwalitatieve akte die een meerwaarde kan bieden in het vervolgingsbeleid.

In de laatste jaren volgden nieuwe omzendbrieven, arresten, wetgevingen elkaar in snel tempo op waardoor een nieuwe editie zich opdrong. Hierbij gaat auteur Jan Maertens dieper in op tal van onderzoekverrichtingen zoals de fouilles, het boeien, doorzoeken van een voertuig, inbeslagnames, gebruik van ANPR, de huiszoeking… maar ook hoe op te treden en te handelen bij verschillende personen.

Bijkomend biedt 'Op weg naar een goed proces-verbaal' u extra tips in verband met o.m. woordenschat en verhoor. In de bijlagen, ten slotte, vindt u een handig overzicht van de betichtingsaanwijzers, de politiewijzers, de afhandelingslijst VPV en de belangrijkste attesten.

Het boek geeft een praktijkgericht overzicht van de belangrijkste aspecten van dit instrument, gaande van de bewijswaarde en het taalgebruik tot de bevoegdheden, de inhoud en de vorm van het proces-verbaal.

Het proces-verbaal is een onmisbaar instrument bij het uitvoeren van opdrachten van de gerechtelijke politie. Door duidelijkheid te scheppen over de essentie van het proces-verbaal, helpt dit boek (aspirant-)politieambtenaren om deze opdrachten op het hoogste niveau uit te voeren.

 

** De nieuwe editie is zowel digitaal beschikbaar in BlueConnect | Module Basis en kan fysiek aangekocht worden **

Raadpleeg het boek meteen in BlueConnect | Module Basis

Bestel uw fysieke exemplaar van het boek

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...