BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Maatschappelijke kwetsbaarheid en de impact op politie

Blue Minds 2020/06

Blue Minds 2020/06

In een notendop

Welke uitdagingen vloeien voort uit het huidige wettelijke kader voor politie-interventies ten aanzien van personen met een mogelijk geestelijke of medisch gegronde problematiek? Hoe verschilt de behandeling van geïnterneerden in een Forensisch Psychiatrisch Centrum of "FPC" van die van gedetineerden in een gevangenis? Waarom is er zo'n nood aan een interdisciplinaire aanpak om mensen met "Excited Delirium Syndroom" te benaderen? Waaruit bestaat de "Nixon-procedure" die in het gerechtelijke arrondissement Brussel wordt gebruikt en wat is haar wettelijke basis?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2020/6, gewijd aan maatschappelijke kwetsbaarheid en de impact op politie. Bijdragen over meerdere facetten van dit thema (de rol van de politie, de meerwaarde van een FPC of een IBM, het "Excited Delirium Syndroom", het belang van sensibilisering, ...) maken van deze Blue Minds opnieuw boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Cover BM 202006 Hoe benader je een (vermoedelijke) patiënt met "Excited Delirium Syndroom"?

Op 6 oktober 2020 verzorgden de leden van de nationale werkgroep "Exited Delirium Syndroom" (EDS) samen met het bijzonder bijstandsteam van de PZ Gent een vorming voor de collega’s van de scheepvaartpolitie Gent (SPNG). Bij een potentieel geval van EDS is het van cruciaal belang dat het gevecht wordt vermeden en dat betrokkene kortstondig geïmmobiliseerd wordt om de nodige medische zorgen toegediend te krijgen.

Lees het volledige artikel

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.

Blue Minds 2020/06, dat is ook ...

Blue Lead | De politie als sterke arm in de zorg

Eind 2018 stelde de politiezone Gent een groot aantal hulpvragen vast vanuit voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg, een opvallende stijgende trend die zich doorzette begin 2019. De komst van een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in 2014 op het grondgebied was daar niet vreemd aan. Maar de interventieploegen stonden ook steeds vaker in de gangen van psychiatrische ziekenhuizen, zorgvoorzieningen voor mensen met verslavingsproblematieken, lichamelijke en geestelijke beperkingen en instellingen voor integrale jeugdhulp. Ook in het eigen cellencomplex waren er enkele crisismomenten met personen vermoedelijk onder invloed van drugs. Wat was er aan de hand?

Blue Talks | Het Forensisch Psychiatrisch Centrum "intra muros"

Vanuit een forensisch psychiatrische benadering werken psychiaters, psychologen, therapeuten, verpleegkundigen, groepsbegeleiders en ander (para)medisch personeel samen in één centrum: het Forensisch Psychiatrisch Centrum of “FPC”. Hier komen zowel diagnostiek, risicotaxatie, behandeling, begeleiding en re-integratie van elke patiënt aan bod. Het gemeenschappelijke doel van deze samenwerking? Bijdragen aan de beveiliging van de samenleving.

En verder in Blue Minds 2020/06 ...

  • Blue Mind - Een interdisciplinaire aanpak kan mensenlevens redden
  • Blue Link - Regering kiest resoluut voor nultolerantie ten aanzien van geweld tegen politie
  • Blue Trends - De "Nixon-procedure"
  • Blue Line - Wat als ... De Hulk niet altijd groen is?
  • CPL Minds - De toekomst van de politie in Brussel
  • Blue Spirit - De "Psycholance": een ambulance specifiek voor gedwongen opnames

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.