BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Visie en beleidslijnen van de nieuwe federale en regionale overheden

Blue Minds 2021/02

Blue Minds 2021/02

In een notendop

Hoe zien minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne de (toekomstige) werking van de politie? Hoe verhouden het Nationaal Veiligheidsplan en het Memorandum 2019-2023 van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie zich tot het algemeen veiligheidsbeleid dat wordt uiteengezet in de beleidsverklaringen en -nota's van de bevoegde ministers op federaal en regionaal niveau? En wat met de jaaractieplannen die de lokale korpsen moeten indienen?

De antwoorden op deze vragen leest u in Blue Minds 2021/02, gewijd aan de visie en beleidslijnen van de nieuwe federale en regionale overheden.

Bijdragen van o.a. Aurore Sonon en Véronique Stippelmans (dienst beleidsondersteuning van het commissariaat-generaal van de federale politie), Olivier Libois (Vaste Commissie van de Lokale Politie), Fernand Koekelberg (referentieofficier van de geïntegreerde politie bij het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap) en Dirk Van Aerschot (Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout) maken van deze Blue Minds opnieuw boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Cover Blue Minds 2021 Nummer 2 De belangrijkste beleidsverklaringen en -nota's voor politie

Redactieraad Blue Minds

Eind 2020 schreven de leden van de nieuwe federale regering hun beleidsprioriteiten uit in de beleidsverklaringen voor de periode 2021-2024 en beleidsnota’s voor het jaar 2021. Maar wat zijn de belangrijkste projecten voor de geïntegreerde politie? De redactieraad van Blue Minds nam de beleidsverklaringen en -nota's van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi onder de loep en schreef de krijtlijnen neer.

Lees het volledige artikel

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.

Blue Minds 2021/02, dat is ook ...

Blue Talks | Samen streven naar hetzelfde doel: een dubbelinterview met de ministers Verlinden en Van Quickenborne

Op 1 oktober 2020 werden Annelies Verlinden en Vincent Van Quickenborne beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken en minister van Justitie. Hoe gaan deze nieuwe ministers om met de nooit geziene impact van de coronacrisis op de politiediensten? Blue Minds sprak met hen over COVID-19, geweld tegen politie en de toekomstige werking.

Blue Line | Het Nationaal Veiligheidsplan: sluitstuk of startpunt voor de GPI?

Zoals bepaald in artikel 4 van de Wet op de Geïntegreerde Politie zijn de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie verantwoordelijk voor het coördineren van het algemeen politiebeleid. Zij stellen hiervoor om de vier jaar een Nationaal Veiligheidsplan (NVP) op. Maar hoe verhoudt dit plan zich met het algemeen veiligheidsbeleid dat wordt uiteengezet in het regeerakkoord en de beleidsverklaringen van de bevoegde ministers op federaal en regionaal niveau? Is het politieplan in evenwicht met het integrale en geïntegreerde veiligheidsbeleid van onze voogdijministers?

En verder ...

  • Blue Mind - Moeten er nog plannen zijn?
  • Blue Link - Eerste virtuele Smart Policing Hackathon
  • Blue Snaps - De ministers en staatssecretarissen in beeld
  • Blue Trends - Een vergelijkende analyse van de beleidsverklaringen van de regeringen en de prioriteiten van de lokale politie
  • CPL Minds - Teams-sessies 'Talentontwikkeling' voor kandidaat directiebrevethouders (Promotie 2020-2022)
  • Blue Spirit - Jaaractieplannen: de illusie van de maakbare wereld

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.