BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Young blues

Blue Minds 2022/04

Blue Minds 2022/04

In een notendop

Hoe kan de relatie tussen jongeren en politie versterkt worden, en welke stappen zet de politie om dit doel te bereiken? Wat moet er volgens de Vlaamse Jeugdraad en het Forum des Jeunes veranderen om het wantrouwen van jongeren ten aanzien van de politie weg te nemen? Waarom is een geïntegreerd politioneel jeugdbeleid zo belangrijk? Hoe kunnen projecten zoals “The Rookies” jongeren warm maken voor het politieberoep?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2022/04, dat helemaal in het teken staat van de relatie tussen jongeren en de politie.

Bijdragen van o.a. Rebecca Hasson en Visara Selimi (FOD Binnenlandse Zaken), Amir Bachrouri (Vlaamse Jeugdraad) en Gauthier De Wulf (Forum des Jeunes), Johan De Volder en Thierry Gillis (Algemene Inspectie van de Federale en van de Lokale Politie) en Géraldine Bomal (CGC Federale Politie) maken van deze Blue Minds onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Cover Blue Minds 2022 Nummer 4 In 'politioneel jeugdbeleid' zit vooral het woord beleid

Johan De Volder & Thierry Gillis

Anno 2022 is er veeleer sprake van een Geïntegreerde Politie, gestructureerd op meer dan … 180 niveaus. Wil men, op welk vlak dan ook, dus ook wat de relatie tussen de politie en de jongeren betreft, kunnen spreken van één aanpak die de politie succesvol de toekomst moet inloodsen, dan is het nodig dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen, meer dwingend wel te verstaan, niet meer vrijblijvend.

Lees het volledige artikel

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.

Blue Minds 2022/04, dat is ook ...

Blue Lead | Kind- en jongerentoets binnen het politiewerk

Een kind dat betrokken is bij een ongeval of getuige is van een overval. Een jongere die wordt onderworpen aan een drugscontrole, of tijdens een betoging wordt opgepakt … Kinderen en jongeren kunnen in heel uiteenlopende situaties met de politie in aanraking komen. Deze politieoptredens maken, vaak onbedoeld, indruk op hen. Bovendien staat de relatie tussen de politie en de jongeren regelmatig onder spanning, dat hebben een aantal recente gebeurtenissen bewezen.

Blue Talks | Jongeren en politie: hoe kunnen we de krijtlijnen van een nieuwe relatie schetsen?

Het Waalse Forum des Jeunes en de Vlaamse Jeugdraad vertolken de stem van de jongeren ten aanzien van de politieke besluitvormers. Het doorbreken van de vicieuze cirkel van wantrouwen en angst tussen politie en jongeren is voor beide organisaties een belangrijk punt. Het Forum des Jeunes hield in 2020 een enquête over de relatie tussen jongeren en politie. De Vlaamse Jeugdraad formuleerde vorig jaar een advies om samen met beleidsmakers en de politie voor grote structurele oplossingen te zorgen. Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, en Gauthier De Wulf, beleidssecretaris van het Forum des Jeunes, lichten toe.

En verder ...

  • Blue Mind - De uitbouw van een jongerenvriendelijk politiebeleid kan het pad zijn naar succes!
  • Blue Link - Korte berichten uit de politieactualiteit
  • Blue Snaps - Samen op zoek naar wederzijds begrip
  • Blue Trends - Vandaag rookie, morgen een droomjob bij de politie?
  • CPL Minds - 2021 samengevat | CPL Time 2022
  • Blue Spirit - (In)spanning met/door het Gentse politiekorps
  • Infografiek - Jongeren & politie

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.