BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Politie, veiligheid en infrastructuur

Blue Minds 2022/06

Blue Minds 2022/06

In een notendop

Hoe kunnen we – en waarom moeten we – bij de constructie van nieuwe politiegebouwen niet alleen rekening houden met veiligheid, maar ook met duurzaamheid en het welzijn van de medewerkers? Wat zeggen de ervaringsdeskundigen over cohousing-projecten tussen partners in de veiligheidsketen als werkmodel voor de toekomst? Hoe betekende de noodzaak voor een nieuw “gecentraliseerd” politiegebouw voor PZ Antwerpen ook de start van heel wat andere (duurzame) veranderingen binnen de organisatie? Hoe zal ‘het nieuwe normaal’ op het vlak van (tele)werk verder evolueren?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2022/06, waarvan veiligheid en infrastructuur de centrale begrippen zijn.

Bijdragen van o.a. Tanja Barella (Belgian facility association), Filip Devriendt (PZ VLAS), Yvo Dierick (ADIV), Maxime Fellahi (DGR/DRL Real Estate), Ilse Geuens (PZ Brussel HOOFDSTAD Elsene), Marike Goossens (PZ Antwerpen), Jean-Michel Joseph (PZ Moeskroen), Sophie Lavaux (Brussel Preventie en Veiligheid), Dirk Van Aerschot (PZ Geel-Laakdal-Meerhout) en Koen Van Overtveldt (Federale Politie Brussel) maken van deze Blue Minds onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

BM 2022 Nummer 6 Cover Infrastructuur als managementtool

Ilse Geuens, Maxime Fellahi & Jean-Michel Joseph

Een aantal politiezones en -diensten hebben recent een nieuwbouwproject opgestart. Daarbij worden nieuwe inzichten rond bijvoorbeeld flexwerken, duurzaamheid en veiligheid bewust geïntegreerd. Een gebouw is meer een bakstenen omhulsel waar mensen samenkomen om te werken. Dit zijn de gedeelde ervaringen van Ilse Geuens, algemeen functioneel directeur van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene, Maxime Fellahi, diensthoofd van DGR/DRL Real Estate en Jean-Michel Joseph, korpschef van de politiezone Moeskroen.

Lees het volledige artikel

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.

Blue Minds 2022/06, dat is ook ...

Blue Talks | Samen werken onder één dak

Er zijn in ons land al ‘cohousing’-projecten tussen partners in de veiligheidsketen. In Brussel verzamelt safe.brussels verschillende diensten onder één dak. In Geel delen de brandweer, de Lokale Politie, het Rode Kruis en de dienst van de GAS-ambtenaar een gebouwencomplex: het ‘Veiligheidshuis Ter Stokt’. In Geraardsbergen en Charleroi bouwt Defensie aan een ‘Kwartier van de toekomst’. We spraken met ervaringsdeskundigen: Dirk Van Aerschot (korpschef van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout), Sophie Lavaux (directeur-generaal van Brussel Preventie en Veiligheid (BPV)), Koen Van Overtveldt (Directeur-Coördinator Federale Politie Brussel) en Yvo Dierick (chef van de divisie Veiligheid binnen de militaire inlichtingendienst ADIV).

Blue Line | Bouwproject als motor om de werking van een korps te optimaliseren

Een nieuw politiegebouw biedt vanaf 2023 onderdak aan alle grote politionele en beleidsondersteunende afdelingen van PZ Antwerpen. Meer dan 2.200 collega’s zullen dan dezelfde werklocatie delen. Enkel voor de regio- en wijkwerking blijven de lokale ‘satellietkantoren’ bestaan. De noodzaak voor deze centralisatie betekende ook de start van heel wat veranderingen binnen de organisatie, met duurzaamheid als belangrijk thema.

En verder ...

  • Blue Mind - Centralisatie, duurzaamheid, flexibiliteit en menselijkheid
  • Blue Link - Korte berichten uit de politieactualiteit
  • Blue Snaps - Fier op onze gebouwen!
  • Blue Trends - Het nieuwe normaal: een blik in de toekomst
  • Infografiek - Thuiswerken anno 2022
  • CPL Minds - Dit waren de CPL Awards 2022
  • Blue Spirit - Een Huis van de Politie voor burgers en medewerkers

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.