Menu

Blue News

U bent hier

Nieuw in BlueConnect: COL 17/2012: een bespreking

Nieuw in BlueConnect: COL 17/2012: een bespreking

Zoals u weet wordt er voortdurend nieuwe informatie toegevoegd in BlueConnect en dit onder verschillende vormen: wetgeving, documenten, publicaties, modellen, procedures, FAQ's, nieuwsberichten,... In onze nieuwsbrief zetten we telkens één item in the picture, deze keer is dat de nieuwe publicatie 'COL 17/2012 - Een bespreking'. 

Auteur Barbara Versluys bespreekt op een heldere en toegankelijke manier de inhoud van COL 17/2012, de COL die handelt over het 'respectvol omgaan met de overledene, de mededeling van zijn overlijden, het waardig afscheid nemen en de schoonmaak van de plaats van de feiten, in geval van tussenkomst door de gerechtelijke overheden'

Een politieambtenaar komt vaak in aanraking met verdachten, maar ook met slachtoffers. Een juiste benadering van deze mensen is cruciaal, dit in eerste plaats om het welzijn van slachtoffers, nabestaanden of getuigen te verzekeren. In dit kader is het van essentieel belang om secundaire victimisatie te voorkomen. In de literatuur wordt secundaire victimisatie omschreven als een ‘onsympathieke reactie van politie en justitie die het lijden van slachtoffers kunnen verhogen’. Door de reacties van politieambtenaren of actoren binnen justitie kunnen personen zich als het ware voor een tweede maal slachtoffer voelen.

Werken rond en met slachtoffers en slachtofferschap houdt meer in dan het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Wat te doen indien een nabestaande een laatste groet wil brengen? Of wanneer een overledene een afscheidsbrief heeft achtergelaten? Op deze en andere vragen wordt gepoogd in deze tekst een antwoord te geven. Dit gebeurt aan de hand van de richtlijnen vastgelegd in de COL 17/2012. Dit betreft de laatste en dus meest actuele omzendbrief die wettelijke richtlijnen vastlegt rond slachtofferschap en afhandeling bij een overlijden.

Deze nieuwe publicatie staat sinds 12 november online in uw digitale kennisbibliotheek BlueConnect.