BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Stalkingslachtoffers krijgen een mobiel alarm

Vorige week werd de omzendbrief met betrekking tot het stalkingalarm in het kader van geweld door ex-partners gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor kunnen stalkingslachtoffers voortaan via een mobiel alarm de politiediensten verwittigen. In een eerste fase wordt het alarm toegepast in Gent, later zal het worden uitgerold over heel België. BlueConnect-redactielid Barbara Versluys geeft u meer toelichting bij dit stalkingalarm. De omzendbrief zelf kunt u onderaan dit artikel nalezen. 

Waarom een stalkingalarm?

Stalking wordt binnen het Belgisch strafrecht onder artikel 442bis Strafwetboek omschreven onder de noemer ‘belaging’.  Wanneer iemand zich op zo’n manier gedraagt, wetende dat de rust van een andere persoon ernstig verstoord wordt of zou verstoord worden, pleegt hij/zij een misdrijf. In de praktijk kan stalking verschillende vormen aannemen gaande van het voortdurend lastig vallen, achtervolgen en bedreigen van een persoon tot fysieke geweldpleging. Vaak is de dader een ex-partner. Eén ding is duidelijk, slachtofferschap van stalking kan zeer ernstige vormen aannemen. Een snelle, efficiënte interventie van de politiediensten bij een oproep rond stalking is essentieel. Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de noden van het slachtoffer en een tussenkomst door de politie zo vlot mogelijk te laten verlopen werd een mobiel stalkingalarm ontwikkeld.

Voor wie?

Een persoon kan slechts gebruik maken van een alarmknop indien een aantal voorwaarden zijn vervuld.  Zo kunnen enkel slachtoffers van ernstige of levensbedreigende vormen van stalking door een ex-partner aanspraak maken op het gebruik van een stalkingalarm. Een multidisciplinair team met daarin (onder andere) vertegenwoordigers van parket en politie beslissen over de toekenning ervan.

Wat bij acuut gevaar voor een slachtoffer?

Het alarm wordt geïntegreerd in de 112-app en is een draagbaar knopje die verbonden is met de smartphone van het slachtoffer.  Bij levensbedreigende vormen van stalking kan het slachtoffer via een druk op de alarmknop een oproep lanceren naar het CIC (Communicatie- en informatiecentrum). Via deze toepassing stuurt het CIC onmiddellijk een interventieploeg van de politie naar de locatie die de 112 - app naar de noodcentrale verzendt. De beschikbare informatie wordt via het CIC doorgegeven aan de politieploeg waardoor deze met kennis van zaken en dus op een efficiënte manier kan tussenkomen.

Wat na tussenkomst door de politie?

Na de interventie neemt iemand van de dienst slachtofferbejegening van de politie contact op met het slachtoffer. Ook staat een dossierbeheerder binnen de politiezone in voor de dagelijkse opvolging. Deze ontvangt dagelijks, per e-mail, een rapport met diverse gegevens zoals de naam en telefoonnummer van het slachtoffer, de melding of er alarm is geweest of de bluetooth werd gedeactiveerd, de status van de batterij van de alarmknop, enz. Ten slotte wordt het dossier op gestelde tijdstippen besproken en geëvalueerd tijdens een multidisciplinair overleg.

Wordt dit systeem nationaal geïmplementeerd?

In een eerste fase wordt het stalkingalarm uitgetest in Gent en zal dit na 6 maanden worden geëvalueerd.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...