BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Antwerpen opent zijn deuren

Op woensdag 10 november opende het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) Antwerpen zijn deuren. Slachtoffers van seksueel geweld uit de provincie Antwerpen kunnen 24/7 in het centrum terecht voor medische zorg, psychische ondersteuning en sporenonderzoek. Indien ze dat willen, kunnen slachtoffers er ook aangifte doen. 

Seksueel geweld treft jaarlijks duizenden Belgen, ongeacht hun leeftijd of geslacht. Van oktober 2017 tot oktober 2021, meldden zich 4372 slachtoffers in de Zorgcentra na Seksueel Geweld van Brussel, Gent en Luik. Gemiddeld is het slachtoffer 24 jaar. Bijna drie op tien (30%) is minderjarig.

Het ZSG Antwerpen, gelegen op de site het UZA, biedt slachtoffers van seksueel geweld uit de provincie Antwerpen allesomvattende zorg en aan op één locatie. Slachtoffers kunnen er altijd, dag en nacht, terecht. Via het ZSG kunnen slachtoffers rekenen op medische en psychische begeleiding.  De holistische benadering verkleint de impact van het geweld en zorgt voor een grotere kans op herstel. Door de allesomvattende aanpak herstellen slachtoffers sneller en lopen ze minder kans om opnieuw seksueel geweld mee te maken. Bovendien krijgen steunfiguren, zoals ouders, familieleden of vrienden, die meekomen met het slachtoffer eerste opvang, uitleg en advies.

Multidisciplinaire aanpak

Binnen de multidisciplinaire aanpak van het ZSG valt ook de nauwe samenwerking met politiediensten en het parket. In veel gevallen willen slachtoffers immers ook officieel klacht neerleggen. 

Ook in Antwerpen kunnen slachtoffers, wanneer ze dit wensen, aangifte doen van het seksueel geweld. Dit gebeurt ter plaatse, in het ZSG zelf, bij gespecialiseerde zedeninspecteurs. Deze zedeninspecteurs werden specifiek voor deze opdracht opgeleid in de politieschool. Zij hebben een doorgedreven training gekregen in verhoortechnieken voor slachtoffers en werden wegwijs gemaakt in de bestaande hulpverleningsstructuren. Voor het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, met haar 3 afdelingen (Mechelen, Turnhout en Antwerpen zelf) werden in eerste instantie 100 zedeninspecteurs opgeleid. Zij komen uit de 24 lokale politiezones en werken in een beurtrolsysteem. Voor 2022 staan er nog bijkomende opleidingen voor extra zedeninspecteurs op de planning. 

Slachtoffers van seksueel geweld moeten erop kunnen vertrouwen dat ze op professionele wijze onthaald en geholpen worden. Zedeninspecteurs maken hier, dankzij hun gespecialiseerde opleiding, echt het verschil. Slachtoffers moeten zich begrepen en veilig voelen bij de politie en andere hulpverleners. We moeten te allen tijde onbegrip vermijden. Niemand mag zich een tweede keer slachtoffer voelen,” stelt minister Annelies Verlinden. 

 

https://verlinden.belgium.be/nl

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...